Paranormaal Forum

Paranormaal Forum Nederland - Spiritueel Forum Nederland

»Gebruikersnaam: »Wachtwoord:   Gegevens onthouden? 
Ingezonden:  16 Feb 2014 02:32
Hallo allemaal

Ik weet niet of het hier thuis hoort...
Nu vroeg ik me al een tijdje af of er een verschil
Is tussen een medium en een paragnost?
Zo ja wat is het verschil dan?
Ook ben ik nieuwsgierig naar als je bv een reading doet wat je wel kan zeggen en wat je niet kan zeggen?


Gr zina
Ingezonden:  20 Mrt 2014 20:35
Een medium is een middel voor het (door)geven van informatie. Het woord 'medium' is afkomstig uit het Latijn en betekend iets als 'het midden' of 'het middelpunt'. Het is dus een object dat tussen een zender en ontvanger inzit en het zo mogelijk maakt voor de zender om informatie over te dragen aan de ontvanger en het dus ook mogelijk maakt voor de ontvanger om informatie binnen te krijgen van de zender.

In de 'paranormale betekenis' van het woord is het dus een persoon die tussen de voor ons 'gewone mensen' waar te nemen wereld en de 'geestelijke wereld' instaat en het zo voor de 'gewone mensen' mogelijk maakt om met de 'geesten' te kunnen spreken.
Zo zijn bijvoorbeeld in de tekenfilmserie 'Avatar', Aang en later in de nieuwe serie, Korra media. Zij maken het voor de andere mensen in deze fictieve wereld namelijk mogelijk om met de 'geesten' uit de 'geestenwereld' contact te maken.

Een paragnost is iemand die beweert dingen te kunnen waarnemen, welke buiten het bereik van de zintuigen ligt (zoals bijvoorbeeld geesten); maar het is ook mogelijk dat het een persoon is die beweert helderziend te zijn.

Het begrip 'paragnost' is samengesteld uit de Latijnse woorden 'per', wat iets als 'over' betekend en het Latijnse begrip 'noscere', wat iets als 'leren kennen' of 'te weten komen' betekend.
Ingezonden:  21 Mrt 2014 13:39   Laatst gewijzigd door: de witte duif
Een paragnost zou moeten beschikken over een goede intuïtie en daarnaast over o.a 1 of meerdere van de volgende vermogens   helderziend, helderhorend , heldervoelend , helderwetend, en daarbij zou een paragnost contact kunnen maken met jou energie.

Een medium  zou naast de intuïtie en 1 van de vermogens ook over het vermogen om contact te maken met een overledene moeten beschikken , dat maakt het verschil.


groetjes wies
medium de witte duif.
Ingezonden:  21 Mrt 2014 15:53
Sorry even snel tusen door, witte duif had u mijn emailnog gezien?had niksmeer van je vernomen, dus hoop dat t goed met je gaat,snap dat je druk bent!

liefs B XX
Ingezonden:  22 Mrt 2014 20:26
Wat de voor ons waarneembare realiteit betreft, Witte Duif, zou een paragnost als een soort van helderziende (of helderhorende, zoals jij zegt) moeten worden aanschouwd, en moeten we een medium zien als een persoon die in staat zou zijn om contact te leggen tussen onze wereld (de voor ons waarneembare realiteit) en de wereld van de geesten.
Dit is echter de 'paranormale' betekenis, om het maar even zo uit te drukken. Een medium kan ook op een wat materiëler manier kunnen worden opgevat, dan kan men denken aan een krant, of een mobiele telefoon. (Denk aan het woord media, als in de media, wat overigens het meervoud is van het woord medium.)
Ingezonden:  22 Mrt 2014 21:15
Wetenschap

heb je voor het woord paragnost ook niet een betere uitleg die meer het aardse raakt.

Kijk voor medium heb je dat wel en ik kan me wel vinden in je uitleg, maar is er dat ook voor paragnost daar moet toch ook een nuchterder uitleg voor zijn.

Kijk het zijn maar benamingen het had net zo goed anders kunnen heten.
Ingezonden:  26 Mrt 2014 19:39
Volgens de Van Dale Online betekent 'paragnost' helderziende.

Andere verklaringen:

http://www.encyclo.nl/lokaal/11262: helderziende, iemand die oplossingen vind op basis van vermoedens
http://www.woorden-boek.nl/woord/paragnost: helderziende, telepaat

Hier het hele lijstje: http://www.encyclo.nl/begrip/paragnost.
Ingezonden:  09 Jun 2014 18:16
Excuus voor mijn late reactie ik kon mijn berichtje niet meer vinden.
Bedankt voor jullie antwoorden.