»Gebruikersnaam: »Wachtwoord:   Gegevens onthouden? 
Paranormaal Forum / Ervaringen / Dromen / Zijn dromen voorspellend?
Ingezonden:  06 Mrt 2016 15:38
Voorspellende dromen? Ik hoor er vaak over.  Verhalen zoals deze: "Laatst droomde ik dat ik door een auto werd aangereden. Enkele dagen later werd ik 's ochtends bijna  aangereden en ontsnapte nog maar net aan de dood... Dit móet haast wel een voorspellende droom geweest zijn!" Na het aanhoren stel ik mij wel eens de vraag: hoe vaak komen elementen in een droom overeen met wat er werkelijk in het dagelijks leven plaats vindt? Als je hier een beetje nuchter over nadenkt, kom je tot de conclusie dat dit er verrassend veel zijn. De dingen waar we over dromen hebben vaak betrekking op hetgeen we eerder hebben meegemaakt, de dingen die ons op het moment erg bezig houden en zaken die in het verschiet liggen zodat we er gemakkelijk over gaan dromen. Het is net als dagdromen waarbij we denken aan de toekomst. We denken aan datgene wat in het verschiet ligt en we fantaseren er dan lustig op los: hoe zal de die geplande trouwdag verlopen, zal ik slagen voor mijn examen en win ik nog eens de jacpot?
We denken en dromen vaak over de toekomst, dat is alledaags en er is niets vreemds aan. Wanneer we overdag lopen te piekeren over iets wat in het verschiet ligt, is de kans aanwezig dat we er 's nachtst over gaan dromen. Tijdens zo'n droom ontstaat een scenario die mogelijk elementen bevat die daadwerkelijk zouden kunnen plaatsvinden, juist puur om het feit dat dit gewoonweg voor de hand ligt. Als later blijkt dat sommige van deze droomelementen min of meer werkelijk plaatsvinden, zijn we geneigd te denken dat we met een 'voorspellende' droom te maken te hebben. Maar is die conclusie terecht?

De meeste dromen vergeten we weer, maar dromen die indruk maken onthouden we veel gemakkelijker. Daarom lijken voorspellende dromen zo talrijk, omdat we minder indrukwekkende dromen - dromen die niet-voorspellend zijn, maar wel talrijker - gewoonweg niet onthouden. We onthouden de treffers, maar vergeten de missers.
Een droom die zeer expliciet zaken vertoont die later ook echt plaatsvinden, is statistisch gezien vrij gering. Laten we eens aannemen dat de kans dat iemand een voorspellende droom heeft één op de tienduizend is. Dat houdt in dat de kans dat iemand géén voorspellende droom heeft overweldigend groot moet zijn, namelijk: 9.999/10.000. De kans dat iemand een heel jaar lang géén voorspellende droom heeft is dan (9.999/10.000)^365 = 0,964 ofwel 96,4%. Dus gedurende een heel jaar zal 96,4% van de bevolking géén voorspellende droom hebben. Maar daar tegenover zal 3,6% van de bevolking wel degelijk een voorspellende droom hebben! Dit lijkt een klein percentage, maar gerekend over de gehele (Nederlandse) bevolking is dat best veel. Als we uit gaan van 17 miljoen inwoners, dan komt 3,6% overeen met 612.000 inwoners die gedurende het hele jaar elke nacht voorspellende dromen hebben! Als we uitrekenen hoeveel voorspellende dromen dit totaal over het hele jaar zijn, dan komen we op 612.000*365 = 223.380.000 voorspellende dromen!

De conclusie die je hier uit kan trekken is dat 'voorspellende' dromen gewoonweg aan toeval te danken zijn. Hier hoeven we dus niet allerlei paranormale argumenten bij te betrekken. Zo is een veel gebruikt argument,  die pleit voor een paranormale uitleg over voorspellende dromen, "toeval bestaat niet".  Met simpele logica, het gezonde verstand en wat rekenwerk is het gemakkelijk de onzinnige claims over het voorspellende karakter van dromen te ontkrachten.

Hoe denken jullie hier over?
Ingezonden:  06 Mrt 2016 17:36
Interessante deductie, je vergeet alleen een paar omkaderingen van het fenomeen "voorspellende droom". Hiervoor moeten we dus eerst uiteenzetten wat een voorspellende droom is.

Aan welke criteria moet een droom voldoen om een voorspellende droom te zijn?

Ten eerste moet het een droom zijn die je bijblijft. Hoeveel dit er zijn verschilt per persoon. De ene persoon onthoud zelden tot nooit zijn dromen terwijl de ander elke nacht soms 2 dromen weet te onthouden. Gezien een gemiddeld mens 4 tot 5 keer per nacht droomt is dat dus maximaal 40%. Vaak om zoveel dromen per nacht te kunnen onthouden moet je ook getrained zijn in Lucide dromen. (zie link voor meer uitleg). De overgrote meerderheid van de mensen zeggen nooit hun droom te onthouden, of al binnen een paar seconden na waken te vergeten, laten we zeggen zo'm 90%. Van de overige 10% weten mensen slechts af en toe een droom te onthouden, zeggen 2 keer per week. Slechts een zeer kleine groep weet dagelijks 1 tot 2 dromen te onthougen, zegge 0,01%. De kans dat je een droom onthoudt is dus gemiddeld 0,4% per droom.

Ten tweede moet een droom over bestaande zaken gaan, de droom moet dus letterlijk uit komen. Je kan zeggen dat je het uit betekenissen kan halen, echter worden deze vaak zo ruim opgesteld dat je echt heel erg je best moet doen om een droom dan niet uit te laten komen.

Ter derde moet een voorspellende droom ook binnen een realistisch termijn uit komen. Als 80 jarige heb je natuurlijk aanzienlijk meer onthouden dromen achter de rug dan als 5 jarige. De kans dat er 1 door geluk uit komt is dan ook aanzienlijk groter. Laten we hier zeggen dat een droom binnen 3 maanden letterlijk moeten zijn uitgekomen.

Ten slotte mag een voorspellende droom routine handelingen bevatten, echter zijn deze niet bepalen voor het vormen van een voorspellende droom. Als je bijvoorbeeld wekelijks (en in elk geval regelmatig) spaghetti eet en je droomt van spaghetti eten. Dan is dit geen voorspelling voor de eerst volgende keer dat je spaghetti gaat eten. Hetzelfde kan gezegd worden als je droom dat je de bus neemt terwijl je deze wel wekelijks neemt om zo naar werk of school te gaan.


Laten we met deze omkadering Retpeks berekeningen uitvoeren.

De gemiddelde Nederlander heeft 4 tot 5 dromen per nacht, dus (4,5*365=)1642,5 dromen per jaar. Het aantal dromen dat die hiervan onthoud is 0,4%. Dit zijn er dus ±6,5 per jaar. De kans dat deze per toeval uitkomt is volgens Retpeks 1 op 10.000, dus 0,01%. Laten we dit naar de Nederlandse bevolking opschalen, dus 16,934 miljoen (2015).
Al deze mensen hebben dus tezamen (16,934*6,5=)110,071 miljoen dromen onthouden. Hiervan kunnen er 11.007 statistisch gezien daadwerkelijk uitkomen door toeval volgens de norm van Retpeks.

Hierin is alleen nog niet de extra omkadering in meegenomen dat het wel binnen 3 maanden moet zijn en een gebeurtenis uit je droom ook letterlijk zo moet plaatsvinden. Ik acht de kans dat dit gebeurd dus nog onwaarschijnlijker dan de 1 op 10.000 van Retpeks. Ik denk dat de kans hierop eerder 1 op 100.000 is. Dat komt dus op van de 110.071.000 onthouden dromen van alle Nederlanders er 1101 uit zullen komen door toeval.

Veel Nederlanders zijn hier behoorlijk sceptisch over dus slechts 1 op de 10 zal dit ook daadwerkelijk als een voorspellende droom zien. Dat betekend dat er van de ruim 110 miljoen onthouden dromen er 110 uitkomen door toeval en verkondigt zullen worden onder vrienden dat een droom uitgekomen is.

De kans dat een onthouden droom dus door toeval daadwerkelijk uitkomt en je dit ook nog eens geloofd is der mate klein per persoon, dat je nog eerder €100.000,- zal winnen in de staatsloterij
(Winkans loterijen)


Hoe komt het dan dat veel mensen zeggen wel eens een voorspellende droom gehad te hebben. Veel wetenschappers zijn het hier nog niet helemaal over eens. De mooiste die ik gehoord heb is dat er een gold effect op je eigen tijdslijn kan ontstaan door een heftige gebeurtenis. Deze "golf" van gedachten en emoties kan je onbewust waarnemen in het verleden, dus tijdens een droom. De kans dat je dit direct als een voorspellende droom herkend is behoorlijk klein. Veel mensen herkennen dit dus dan ook pas als de voorspelling is uitgekomen. Deze theorie is gebaseerd op de string-theory met opgerolde dimensie welke als draden door deze realiteit heen lopen. (ik kan helaas het artikel op dit moment niet meer vinden )


Ik zal er ook meteen bij zeggen dat ik meermaals voorspellende dromen gehad heb. Dromen die ik bewust onthouden heb, dus geen dejevu moment zoals Retpeks eerder beschrijft. (Dejavu is een gebeurtenis meemaken die je bekend voorkomt maar niet bewust onthouden hebt)

In 1 van die dromen, droomde ik dat ik met vrienden op een hek zat en een discussie had over Pokemon (ja dit is al een behoorlijke tijd geleden ). De droom bleef me bij maar ik schonk er niet teveel aandacht aan omdat dit hek mij al niet eens bekend voorkwam. Dit bleek ook een week later een hek van de Efteling te zijn in het sprookjesbos. We gingen hier op zitten omdat we moesten wachten op de rest van de groep. De discussie die we daar vervolgens over Pokemon hadden verliep precies zoals in mijn droom. Ik hoefde hier ook niet bewust aan mee te doen omdat dit zo goed als automatisch verliep. Bijna alsof jij jezelf van buitenaf ziet. Het ging over iets nieuws met Pokemon wat een paar dagen eerder bekend was gemaakt, maar ruim voor de droom. Dit had ik dus niet kunnen weten. Helaas kan ik me niet meer details voor de geest halen, daar is het iets te lang voor geleden (tussen 1999 en 2000).

Dejavu's heb ik ook genoeg, echter schenk ik hier minder aandacht aan omdat deze statistisch wel toevallig kunnen zijn. Ik denk zo ongeveer met die kans als dat jij hierboven omschreef, misschien nog wel groter gezien ik het meermaals per jaar heb en ik hier nu niet bepaald uniek in ben.


Conclusie
In mijn optiek bestaan voorspellende dromen echt maar hoeven deze niet perse paranormaal te zijn. Deels kan verklaard worden door trillingen in de tijdslijn waardoor je onbewust in het verleden door beïnvloed kan worden.
Hogere entiteiten kunnen je ook voorspellende dromen geven om uiteenlopende redenen, dit heb ik hierboven echter niet behandeld om puur wetenschappelijk te blijven. Velen zien entiteiten namelijk als paranormaal.
Ingezonden:  06 Mrt 2016 18:28
Hallo

Ook hier wil ik even in reageren, ben niet zo statistisch ingesteld, laat staan de duizelingwekkende cijfers in jullie boven vernoemd relaas, kan het zijn in welke toestand jou droom zich manifesteert, in je REM slaap zijn je hersenen net zo alert als in wakkere toestand, dat ik hierdoor mijn droom zo voor de geest kon halen? Ja ,net na mijn bewuste droom werd ik wakker.
Mag ik jullie nog een bijkomend verhaal?
Mijn zus had jaren geleden een droom.
Destijds had ze een vriendin met twee kids , een jongetje (ziek) en een meisje (van een jaar of vier dacht ik ).Mijn zus was met haar zoontje in een speeltuin, kwam ze haar vriendin tegen, wat staan bijkletsen en weer afscheid genomen.
Zelfde avond na hun weerzien droomde mijn zus over een ongeval met een kleine meid.   Ze ontwaakte met een naar gevoel en maakte zichzelf wijs, ach was maar een nare droom.
Vijf dagen later gebeurde het ongeval, net zoals ze in haar droom had zien gebeuren, op net  dezelfde manier.  Helaas heeft het kind het niet overleefd. Toeval  of niet?
Zo heb ikzelf regelmatig dromen , ben ik op een andere plek ,in een ander land, zie ik dingen gebeuren, volgende dag in het nieuws blijkt het te kloppen, bizar toch?

Groet
Ingezonden:  06 Mrt 2016 18:48
We kunnen hier nog lang aan rekenen met variërende uitgangspunten en je ziet dat de kans op een 'voorspellende' droom sowieso klein blijft. Zeker als het een droom betreft die exact uitkomt, zoals jij (Psylor) in je voorbeeld omschreef.

Tussendoor wil ik nog even iets recht zetten: ik heb het in mijn uiteenzetting niet gehad over 'dejavu', maar over hoe prikkels en emoties die we overdag opdoen, meenemen in onze slaap. Een dejavu betekent uiteraard iets heel anders, zoals je zelf al omschreef.

Toch blijf ik erbij dat voorspellende dromen op puur toeval berust, hoe klein die kans ook mag zijn. Zie het als een spel met dobbelstenen: om bijvoorbeeld een 6 te gooien met één dobbelsteen, heb je een kans van 1 op 6, met twee dobbelstenen is de kans om tegelijk twee zessen te gooien 1 op 36, met drie dobbelstenen is het 1 op 216... Je ziet dat de kans steeds geringer wordt naarmate je met meer dobbelstenen tracht gelijke ogen te gooien. Bij een kans van 1 op 216 mag het onwaarschijnlijk lijken dat iemand in één keer drie zessen gooit, maar na 217 keer gooien mag je toch wel verwachten dat er ten minste één worp gunstig uitpakt. Nog mooier is het wanneer je meer dan 216 deelnemers hetzelfde experiment zou laten doen, dan zijn de resultaten aanzienlijker.
Dit geldt voor voorspellende dromen net zo: de kans is zeer klein, maar herhaling en een groter aantal deelnemers, maakt de trefkans over het geheel een stuk groter. Conclusie: louter berust op toeval. Een droom die letterlijk uitkomt, is ontzettend klein maar daarmee zeker niet honderd procent uitgesloten.
Eigenlijk zouden ze dit eens statistisch moeten onderzoeken: nagaan hoeveel exact voorspellende dromen er per jaar zijn, en of deze overeen stemmen met de berekende , statistische toevalskans.
Ingezonden:  06 Mrt 2016 19:20
Quote:
Mijn zus had jaren geleden een droom.
Destijds had ze een vriendin met twee kids , een jongetje (ziek) en een meisje (van een jaar of vier dacht ik ).Mijn zus was met haar zoontje in een speeltuin, kwam ze haar vriendin tegen, wat staan bijkletsen en weer afscheid genomen.
Zelfde avond na hun weerzien droomde mijn zus over een ongeval met een kleine meid.   Ze ontwaakte met een naar gevoel en maakte zichzelf wijs, ach was maar een nare droom.
Vijf dagen later gebeurde het ongeval, net zoals ze in haar droom had zien gebeuren, op net  dezelfde manier.  Helaas heeft het kind het niet overleefd. Toeval  of niet?
Zo heb ikzelf regelmatig dromen , ben ik op een andere plek ,in een ander land, zie ik dingen gebeuren, volgende dag in het nieuws blijkt het te kloppen, bizar toch?


Op zich opmerkelijk, maar als je je realiseert dat er elke dag verkeersdoden vallen, is het niet vreemd dat wanneer je over een ongeval droomt, de volgende dag of enkele dagen later iets soortgelijks plaats vindt. Die kans lijkt mij vrij groot.

Maar hoe sterk kwamen de details overeen met wat ze had gedroomd? Was de locatie ook hetzelfde? Kende zij het slachtoffer?
Ingezonden:  06 Mrt 2016 19:21
Toeval bestaat niet.
Ingezonden:  06 Mrt 2016 19:28
Quote:
Toeval bestaat niet.


Dit hoor ik vaak, maar heb je hier ook argumenten voor? Leg eens uit, wat versta jij onder 'toeval' en waarom bestaat het volgens jou niet?
Ingezonden:  06 Mrt 2016 19:30
Je kan je bestand wel gebruiken, maar dan sluit je je af voor je gevoel.
Zodra je bij je gevoel komt zal je merken dat dromen niet alleen zijn om de dag te verwerken, maar ook om je dingen aan te reiken.
Hoeveel mensen hebben wel niet een droom gehad van een persoon die niet meer om leven was en via dromen een persoonlijke boodschap gaf en vertelde dat het goed ging.
Maar zolang je verstandelijk denkt zal je ook niet willen openstaan voor je gevoel en proberen alles verstandelijk te redeneren.
Mij best als je dat wilt. Jouw leven, Jouw visie. Maar respecteer ook die van de ander.
Er komt ooit en dag waarbij jij of en ander beseft dat die door zat.
Ingezonden:  06 Mrt 2016 19:33
Er is bij mij teveel gebeurd om te zeggen dat er niks bestaat na de dood en via dromen zeker dingen worden doorgegeven.
Dat zijn mijn argumenten. Voor mij, iemand die best sceptisch is, nog steeds, uiteindelijk voldoende ook wakker te worden.
Ingezonden:  06 Mrt 2016 19:40
Quote:
Je kan je bestand wel gebruiken, maar dan sluit je je af voor je gevoel.
Zodra je bij je gevoel komt zal je merken dat dromen niet alleen zijn om de dag te verwerken, maar ook om je dingen aan te reiken.
Hoeveel mensen hebben wel niet een droom gehad van een persoon die niet meer om leven was en via dromen een persoonlijke boodschap gaf en vertelde dat het goed ging.
Maar zolang je verstandelijk denkt zal je ook niet willen openstaan voor je gevoel en proberen alles verstandelijk te redeneren.
Mij best als je dat wilt. Jouw leven, Jouw visie. Maar respecteer ook die van de ander.
Er komt ooit en dag waarbij jij of en ander beseft dat die door zat.


Je lijkt te insinueren dat ik de visie van een ander niet respecteer, maar daar sla je de plank dus helemaal mis. Ik geef enkel mijn visie weer, net zoals jij jouw visie weergeeft. En ja, redeneren doe ik ook met verstand en niet met gevoel. Ik ben rationeel ingesteld en dat zal ik ook blijven doen. Je zegt dat ik niet open sta, maar ik sta juist open voor alle opties - alleen filter ik wél die opties eruit die ik onwaarschijnlijk vind. 'Onwaarschijnlijk'wil overigens niet zeggen dat ik het volledig uitsluit, maar dat ter zijde..
Ingezonden:  06 Mrt 2016 19:48
Dan is het heel simpel, omdat mijn visie weinig/niet bij die van jou aansluit, zal die gemakkelijk bij onwaarschijnlijk aansluiten. Vooral omdat ik niet met dingen aan kom zetten die voor jou tastbaar zijn.

Soms is het nodig om met verstand te denken, maar aangezien ik in het verleden tevaak een ander gevoel erbij had, die later bleek te kloppen, luister ik vaker naar mijn gevoel.

Ik wens je dan ook veel succes met het vinden ervan.
Ga je eigen dromen eens opschrijven en ontleden. Misschien dat je zo jouw antwoord vind.
Ingezonden:  06 Mrt 2016 19:57
Quote:
Soms is het nodig om met verstand te denken, maar aangezien ik in het verleden tevaak een ander gevoel erbij had, die later bleek te kloppen, luister ik vaker naar mijn gevoel.


Zelf ben ik van mening dat je altijd met je verstand moet denken, zeker als je logisch wil redeneren. Als je niet objectief bent en in plaats daarvan subjectief met je gevoel redeneert, ben je sneller geneigd om valse, oorzakelijke verbanden te leggen: gebeurtenissen met elkaar verbinden die in werkelijkheid helemaal niets met elkaar te maken hebben. Dat zijn de valkuilen.
Ingezonden:  06 Mrt 2016 20:53
Om even terug te komen op de stelling "toeval bestaan niet", wil ik hier het volgende nog over zeggen:

De reden waarom ik die stelling onwaarschijnlijk vind, is dat wanneer toeval niet zou bestaan het impliceert dat álles voorbestemd is. Dat impliceert eveneens dat statistiek en kansrekening een waardeloos vak is en we dat per direct naar de prullenbak kunnen verwijzen. Het impliceert dat we kunnen stoppen met kansspellen zodat we casino's kunnen sluiten. Immers, voor degene die wint en met de jackpot naar huis gaat, stond het vooraf al vast. Dit geldt net zo voor de loterij... En ja, helaas, kan zo'n prachtige theorie als de kwantummechanica de prullenbak in, want ook dát is gebaseerd op toeval en waarschijnlijkheid.

En zo kan ik nog  een hele reeks van voorbeelden noemen. Als we uitgaan van voorbestemdheid, zoals we in een deterministisch heelal zouden verwachten, dan kunnen we nooit meer iets aan het toeval over laten.
Ingezonden:  06 Mrt 2016 22:21
Retpeks, even iets rechtzetten. Ik heb niet gezegd dat voorspellende dromen zeldzaam zijn, alleen de voorspellende dromen wel door toeval uitkomen. Echte voorspellende dromen komen alleen veel vaker voor. Helaas is hier alleen nooit onderzoek naar gedaan in hoeverre deze voorkomen onder de bevolking. Bij mij en mijn vrouw komen ze echter jaarlijks voor. Als het echt toeval was, dan had ik dat liever gebruikt bij b.v. de postcode of staatsloterij

Toeval bestaat zeker, alleen soms worden zaken aan toeval weggeschreven waarvan de kans zo nihil is dat het met toeval kan gebeuren dat toeval in dat opzicht niet meer bestaat. Series van evenementen die getriggerd worden door mensen die alleen maar even naar hun gevoel luisterde wat uiteindelijk iets heel moois opleverde, of soms ook juist hun leven redde. Het onderscheid hierin kan je meestal pas achteraf maken, dat je dan pas erachter komt hoe onwaarschijnlijk de gebeurtenissen waren dat het gewoon geen toeval meer kan zijn. Maar zeker, soms zien we ook lotbestemming (om het zo maar even te noemen) ergens in terwijl het wel gewoon puur toeval was. Het blijft altijd een lastig grijs gebied hier onderscheid in te maken. Wel weet ik dat met statistiek je leuke dingen kan bepalen, maar je kan er ook toeval mee uitsluiten. Juist doordat er uit je berekeningen komt dat een kans zo enorm klein is dat het niet in woorden uitgedrukt kan worden.

Je kan je ook gaan afvragen in hoeverre het een feit is dat voorspellende dromen bestaan. Je moet helaas anderen daar maar op hun blauwe ogen op geloven. Want zelfs als schrijf je elke droom op die je kan herinneren, je weet pas dat het een voorspellende droom is als die uitgekomen is. Deze gebeurtenis en droom kunnen zelden tegelijk samengebracht worden om zo andere een 100% bewijs te leven. Wie zegt bijvoorbeeld dat er niet met het dromenboekje gefraudeerd is... Dus kan je voorspellende dromen bewijzen? Ik denk het zelf niet. Statistisch gezien bestaan ze, veel meer dan de statistische uitkomst claimen mensen ze gehad te hebben, maar uiteindelijk moet je het toch ervaren en/of geloven omdat het harde bewijs niet valt te leveren.
Ingezonden:  07 Mrt 2016 06:19
Mooi verwoord Psylor!