»Gebruikersnaam: »Wachtwoord:   Gegevens onthouden? 
Paranormaal Forum / Ervaringen / Dromen / Elke nacht wakker worden en meerdere dromen
Ingezonden:  26 Jul 2015 17:55
Begin dit jaar is mijn moeder overleden. Sindsdien word ik elke nacht een aantal keer wakker en heb ik meerdere rare, levendige dromen. Ik rust hierdoor niet uit en heb al vanalles geprobeerd..
Zou het overlijden van mijn moeder een verband kunnen zijn met de dromen en het continu wakker worden
Ingezonden:  27 Jul 2015 18:24
Ik vermoed dat jij je eigen antwoord al geeft.
Rouwverwerking kan soms jaren duren en heeft vele uitingen.
Ingezonden:  28 Jul 2015 11:14
Beste,

Dit is inderdaad zeer waarschijnlijk een slaapstoornis door een trauma. Overlijden van een naaste valt hier ook onder.

Bron:ChronoMed Redactie
Quoting "ChronoMed Redactie"
LEIDEN/BUSSUM – Na een traumatische ervaring hebben mensen vaak last van slaapproblemen. Onderzoek toont aan dat hier een goede reden voor is. Tijdens het slapen wordt de emotionele gebeurtenis namelijk in het geheugen verankerd. En dus ook de negatieve emoties die met de gebeurtenis gepaard gaan.

Opslaan emotionele gebeurtenis
Na een trauma worden slachtoffers vaak geadviseerd even te gaan slapen om de situatie te kunnen verwerken. Nieuw onderzoek suggereert dat mensen met een posttraumatische stress stoornis (PTSS) juist baat hebben bij slaapdeprivatie: door wakker te blijven krijgen de negatieve emoties geen kans zich in het geheugen te verankeren. Tevens lijkt het erop dat insomnie als gevolg van een trauma het slachtoffer juist helpt een stukje van de gebeurtenis te vergeten, stelt hoofdonderzoeker Rebecca Spencer.

In het onderzoek kregen proefpersonen een serie foto’s te zien die varieerden in de mate van emotionele beladenheid (bijvoorbeeld een foto van een oorlogssituatie), waarbij ze moesten aangeven hoe ze zich voelden bij de foto. Twaalf uur later kregen proefpersonen opnieuw een serie foto’s te zien. Proefpersonen die even mochten slapen konden zich de foto’s beter herinneren dan proefpersonen die wakker waren gebleven. Bovendien was de emotionele reactie op foto’s bij de proefpersonen die tussendoor sliepen nog net zo sterk als bij de eerste serie foto’s, terwijl deze bij de wakker gebleven proefpersonen minder intens was geworden. REM- slaap (droomslaap) bleek een belangrijke rol te spelen in het opslaan van de emoties, maar niet de gebeurtenissen zelf.  Hoe meer REM-slaap de proefpersonen genoten, hoe emotioneler ze de foto beoordeelden.  Kortom, niet alleen de foto zelf maar ook de emoties gekoppeld aan de foto werden beter opgeslagen tijdens het slapen.

Extreme fysiologische reactie
In onze slaap verwerken we wat we overdag hebben meegemaakt. We slaan gebeurtenissen op in ons geheugen omdat we daar in de toekomst profijt van hebben. We leren op deze manier of we dergelijke gebeurtenissen voortaan moeten vermijden of juist niet. Ook de emoties die aan een gebeurtenis gekoppeld zijn krijgen een plekje. Eerder onderzoek liet zien dat slaap de scherpe kantjes van onze emoties af kan halen, doordat we ons tijdens de droomslaap (REM-fase) in een ‘stressvrije zone’ bevinden. Daardoor neemt als het ware onze ratio de overhand en worden emoties minder heftig. Het onderzoek toonde dan ook aan dat men bij een goede slaap meer stressbestendig was.

Echter, de situatie werkt een beetje anders zodra er werkelijk sprake is van een traumatische gebeurtenis. De emoties zijn in het geval van een trauma zó heftig dat ze een extreme fysiologische reactie teweegbrengen. We hebben er weliswaar baat bij de gebeurtenis in ons geheugen op te slaan zodat we deze in de toekomst kunnen vermijden. Maar de extreme fysiologische reactie die we krijgen op basis van de negatieve emoties wil ons lichaam niet steeds opnieuw ervaren. En als we slapen wordt de emotionele gebeurtenis in ons geheugen verankerd, evenals de negatieve emoties die daar bij horen. Het lijkt er daarom op dat de slaapproblemen als gevolg van een traumatische gebeurtenissen als doel hebben ons te beschermen tegen het steeds weer herbeleven van de schadelijke emotionele reactie.


Kijk ook eens op: inslaap.nl